494 winkels bezorgen morgen
Vandaag besteld is morgen in huis
Compleet en actueel overzicht
Morgen in huis

Direct naar de populairste winkels:

Alle je vragen over Black Friday

Wanneer is Black Friday 2023?

Black Friday is op vrijdag 25 november 2023. Dit is ieder jaar op de eerste vrijdag na de Amerikaanse feestdag Thanksgiving.

Welke winkels doen mee aan Black Friday?

Iedere editie doen meer winkels mee. In 2023 doet bijna geen enkele webshop niét mee aan Black Friday. Bekijk hier alle deelnemende winkels, acties en kortingscodes.

Wat is Black Friday voor evenement?

Black Friday is een wereldwijd fenomeen. Het is de dag waarop er door allerlei verschillende soorten winkels enorme kortingen worden gegeven op hun producten. Black Friday vindt plaats aan het eind van november, en beperkt zich hedendaags vaak niet eens meer tot alleen de vrijdag. Door de grote concurrentie tussen de winkeliers worden er vaak de hele week al grote acties gehouden door winkels en webshops. Het is daarom voor consumenten vaak de uitgelezen kans om mooie inkopen te doen voor Sinterklaas en Kerstmis.

Hoe is Black Friday ontstaan?

Black Friday is ontstaan in de Verenigde Staten, waar het jaarlijks traditiegetrouw plaatsvindt op de dag na Thanksgiving. Omdat Thanksgiving altijd op een donderdag gevierd wordt is de vrijdag in veel Amerikaanse staten zelfs een vaste vakantiedag! Een vakantiedag die dus volledig in het teken staat van het koopjesjagen. Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan van deze traditie. Bijvoorbeeld dat sinds jaar en dag Amerikanen en Canadezen in de week voor Thanksgiving diverse parades houden. In de 19e eeuw gingen grote warenhuizen inspelen op deze parades door ze te sponsoren en reclamecampagnes te lanceren. In deze parades stonden daarom mooie deals centraal die allemaal geldig waren tijdens de vakantieperiode. Een andere theorie zegt dat het simpelweg zijn oorsprong kent in Philadelphia in 1965, verwijzend naar de enorme drukte in de stad op de dag na Thanksgiving. Het politiekorps van Philadelphia beschreef de dag als “zwart” omdat de grote hoeveelheden mensen één zwarte massa vormde en het verkeer in de stad totaal vastliep. Weer een andere theorie beweert dat dit de eerste dag is dat winkeliers “zwarte” cijfers kunnen noteren in plaats van rode, refererend naar de grote hoeveelheden producten die op deze dag verkocht worden vergeleken met “normale” dagen in het jaar. Zwarte cijfers betekenen winst in de boekhouding, rode cijfers verlies. Dit zijn slechts drie van de verschillende theorieën over het ontstaan van deze dag. Thanksgiving wordt elk jaar gevierd aan het eind van november, vlak voordat de feestelijke decembermaand begint. De vakantiedag, in combinatie met de enorme kortingen en met de kerst om de hoek maakt deze dag zo immens populair onder shoppende consumenten en ondernemers.